haftanın notları...

Bugün daha doğrusu ,artık dün sayılır,Babalar Günü'ydü.Birçok yazı okudum insanların babalarına anlatan duygularını anlatan.Ama Haşmet Babaoğlu'nun köşesindeki yazı çok dikkatimi çekti:Bize en yakın olduğu anda bile "yabancı" biridir baba! "Dışarda"dır! Bu onu devletle, "yasa"yla, bilimle birleştiren şeydir. Anne nedir o halde, söyleyeyim: "İçerisi"dir anne ! Topraktır. Kalbin kuralsızlığıdır. İnançtır... Belki tam bu noktada "kabul edilmemiş" (Apokrifik) İncillerden biri olan Tomas İncili'ndeki şu sözü hatırlamanın zamanıdır: Ne zaman ki, içle dış, orasıyla burası, aşağısıyla yukarısı bir olacak, o zaman Göklerin Saltanatı sizin olacak!"

Leyla İpekçi'nin ''Alevin Miracı'' adlı köşe yazsını çok beğendim.Okumak isteyenler için http://bit.ly/KU6MN0..Bu yazıdan şu bölümü özellikle burada yayınlamak istedim:

''...Sözü şuraya getirmeye çalışıyorum. Doğayı her şeyin kaynağı olarak gören, tabiatı her şeyin ilk nedeni olarak kutsayan zihniyet, dalından koparılan tek bir meyve için merhamet duymaya başladığında ezeli hiyerarşi bozuluyor. Çünkü bu algıyla meyvenin varoluş gerçeğindeki hikmetleri görmez oluyoruz. Tıpkı kurban hakikatini göremediğimiz gibi.
Ve hayvanların ayakta kalma güdüsüyle birbirlerini yemesini veya fillerin ağaçları yerlerinden ederek mideye indirmelerini bir trajik unsur olarak görmeye başlıyoruz. Bu 'trajik görünenle' özdeşleşme eğilimimiz onlara insanmış gibi bakmamıza yol açıyor. Ve bahsettiğim ezeli hiyerarşi biraz daha bozuluyor. İnsanlaştırarak bakıyoruz her şeye. Bu yüzden de 'insancı' olarak diğer varlıklara karşı kibirleniyor, zulmediyoruz. Çürümeye terk ettiğimiz meyveleri sırf dalından koparmamak için yememek, meyveye zulümdür belki, görmüyoruz...''

Bu hafta boyunca zaman zaman şunu düşünüdüm:İnsan olarak bizlerin bir görünen yüzümüz var bir de görünmeyen yüzümüz.Kapıyı kapattığımız zaman,neler yaşanıyor içeride kimse bilmiyor.'Dışarda'ki bizden ne kadarı 'içeride'ki bize yansıyor.Ya da soruyu şöyle soralım:İçeride ne kadar tuhafız,yalnız kaldığımız zaman.

Haftanın şarkısı,tam bir yaz şarkısı:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1816 yılında,Baltimore kentinde eski bir tapınağın duvarına yazılmış bir metin...

Habil,Kabil ve İklimya...

Maviyi Soruyordun,Mavi Bir Huydur Bizde