Lieben und arbettien

Hava bugün kara çuval gibi.Karanlık,soğuk.İnsanın içi kararıyor.Zaten Türkiye gündemi de havadan pek farklı değil.Karanlık,hüzün verici,umut var ama bir yandan da iyi kötü savaşında umutsuzluk sağanak halinde üstümüze üstümüze geliyor.Aileler endişeli.Çocuklarını sokağa tek başlarına bırakmak istemiyorlar.Çocukları özellikle kızları güvende değil,onu düşünüyorlar.Bu durumda ne yapmalıyız?Yapacağız çok şey yok aslında,onlarla sürekli konuşmak ve yol gösterici olmak.Geçenlerde Hürriyet gazetesinde bir röportaj okumuştum,sizinle paylaşmak isterim,çünkü tam zamanı.Konuşan Dr Ümit Yazman.


KIZINA ÖĞRETMEN GEREKEN  ŞEY…
Kızıma öğretmem gereken bir  şey söyleyin…
 ‘’Hayatta mutlu ve kazanan insandan sana zarar gelmez!’’ deyin.Kaybeden  ve mutsuz olanlardan zarar görebileceğini bilsin.
Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz?
20 yıldır doktorum şunu gözledim:Yaşamda hep’’ kazananlar’’ ve’’ kaybedenler’’ var .Bir de yaşamın iğrenç kuralı var.Kaybedenler hiçbir zaman ,kazananların kazanmasını istemiyor.Kaybedenler,kazananlarında kaybetmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Ve bu,o iki insanın arasındaki sevgi ilişkisinden bağımsız bir şey. Can arkadaşın,annen,kardeşin bile olabilir.Farkında olmadan böyle davranıyor.Bir şekilde  kendi hayatında kaybediyorsa ve mutsuzsa,senin kazanmanla ilgili çok rahat olamıyor.
Burada’ kazanmak’,’kaybetmek’ neye göre,ölçü ne?
İnsanlar kaybetmeyi nedense hep maddi şeylerle eşitliyor. Bu değil kastettiğim.Kazanmakla kaybetmek hayattaki  varoluşla ilgili.Yaşamda sevginin ve üretmenin olmasıyla ilgili.Bunlarda kaybedenler,keybetmiş oluyor.Kriter şu,şuna bak: O insanın yaptığı işe bak,,ne ürettiğine bak.Ve ürettiği şeydeki çoskusunu anlama çalış.Bir işi çok başarılı yapabilir,hiç önemli değil işiyle ilgili çoskusu var mı,yok mu ona bak,yoksa istediği işi yapmıyor. O  zaman gerçekten  üretmiş de sayılmıyor.
Mutluğun  formulü var mı?
Var  bir formulü.Freud Amca,yüzyıl önce söylemiş:’Lieben und  arbettien’demiş.İnsanların mutlu olabilmesi,var olabilmeleri gerekiyor.Var olabilmenin de şartları sevgi ve üretim.Kimse bana  gücenmesin,üretimi olmayan insan,üretmeyen insan,ne yaparsa yapsın kendini var hissedemiyor. İki,sevgin olacak  yine bana kimse gücenmesin,istersen dünyalara sahip ,dünyaları üret,en akıllı,en parlak insan ol, içinde sevgin yoksa,derin ve sıcak bir ilişki kuramıyorsan var olamıyorsun.Bir de  sahip olmaya çalışmak yerine vermekle uğraşmak gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1816 yılında,Baltimore kentinde eski bir tapınağın duvarına yazılmış bir metin...

Habil,Kabil ve İklimya...

Maviyi Soruyordun,Mavi Bir Huydur Bizde